Yenidoğan Bebek Bakımı

Annenin hayatına hoşgeldin bebek! Çok kıymetlisin, çok tatlısın, kıyamadığımızsın ama küçücüksün. Sana bakmak, seninle ilgilenmek, dilinden anlamak biraz zaman isteyecek. Ama biliyorum; tatlı ve iç eritesi güzelliğinin yanı sıra, bakımın konusunda da tam bir ünlü artist gibisin! Her şey yolunda olmalı senin, ihmale gelmemelisin, havan kime diyeceğim ama kıyamıyorum ki, tüm övgüleri ve en iyi bakımları hak ediyorsun aslında. Fakat gene de biraz toleranslı olsan ya, ne iyi olmaz mıydı… 🙂

Bu kadar kaprisli olup da bu kadar sevilen, bu kadar insanı uykusuz yorgun bırakıp da bu kadar vazgeçilemeyen başka ne vardır ki şu hayatta? Bu tatlı, küçük, güzel şeyin kaprislerinden seni az da olsa kurtarabilme adına, hem sana hem de bebeğine faydalı olabilme adına, yenidoğan bebek bakımına dair belli başlı konulara değineceğim sevgili anne. Kucağındaki meleğin tadını çıkar ve benim yerime de bir koklayıver şimdi…

yenidogan-konsept-cekimi
Hira Alkış Bebek

Yenidoğan Bebek Bakımı

  1. Yenidoğan bebekler en çok kafadan, ellerinden ve ayaklarından üşüdükleri için, Ağustos ayında bile mutlaka şapka, eldiven ve çorap giydirilmelidir. Özellikle de ilk zamanlar bu uzuvlar sıcak olmalı ve bacakları da iki kat giydirilmelidir.
  2. Her ağladığında muhakkak emzirilmelidir ve mümkün olduğunca bebek bu dönemde hiç ağlatılmamalıdır. Bebeği emzirmek için süre tutulmamalıdır. Bebek ne kadar süre emeceğine kendi karar vermelidir. 
  3. Bebek emmiyorsa, en geç 3 saat içinde tekrar emzirilmelidir ki eğer istiyorsa, yarım saat arayla bile emzirilebilir. Eğer emmeden uyuyorsa ve uyanmıyorsa, bu durumda mutlaka bebek soyulmalıdır. Üzeri çıkarılmış bebek kendini güvende hissetmediği için uyanacak ve emecektir. 
  4. Bebeği emzirirken memenin sadece ucu değil, kahverengi kısmı da bebeğin ağzına sokulmalıdır. Süt kanalları kahverengi kısımda olduğu için, süt akımı ancak bu şekilde gerçekleşir. 
  5. Emzirme işlemi sırasında bebeğin memenin kahverengi kısmını tamamiyle kavrandığından emin olunmalıdır ki, bebeğin ağzına hava girerse zaten bu, gaz oluşumuna da neden olur.
  6. Anne göğsünde süt homojen halde değildir. Memede ön süt ve art süt denilen iki çeşit süt bulunur. Bebek ön sütü bitirip, art sütü de içtikten sonra ancak diğer göğüsteki süt verilir. Eğer önce bir göğüsteki süt, sonra diğer göğüsteki süt sırasıyla verilirse (yani bir göğüsteki süt tamamiyle bitmeden diğer göğüse geçilirse), bebek art sütten ve bu sütün içeriğinden faydalanamaz. Hazım kolaylığı için de art sütü muhakkak içmelidir. Bu nedenle, bebeğin art sütü içtiğinden de emin olduktan sonra ancak diğer göğüsteki süt verilmelidir.
  7. Bebek doğar doğmaz mutlaka anne kucağına verilmeli ve hemen emzirilmelidir.
  8. Her emzirme işleminden sonra mutlaka gaz çıkarması sağlanmalıdır. Bebek, omuza yaslanıkken belinden sırtına doğru yani aşağıdan yukarıya hafif “sertçe” vurularak gaz çıkarması sağlanmalıdır. Aynı işlem bebek dize yatırılarak da gerçekleştirilebilir. 
  9. Bebeğin başı her zaman yan olarak yatırılmalıdır. Hatta yan yastıklar da kullanılmalıdır. Çünkü bebek kusarsa, kusmuğu akciğerine dolabilir…
  10. Kız çocuklarının alt temizlikleri muhakkak önden arkaya doğru yapılmalıdır. “Yenidoğan ıslak mendilleri” musluk altında iyice çitilenerek bebeğin poposu temizlenmelidir. 
  11. Bebek yağı kullanılmamalıdır. Bebeğin cildi kuruysa badem yağı ya da saf zeytinyağı kullanılmalıdır.
  12. Bebeğin üşüyüp üşümediği burun ve ensesinden anlaşılır. Her ikisi de soğuk değilse bebek üşümüyor demektir. 
  13. Anne sütünün %85’i sudur. O yüzden bol bol anne su içmelidir. Yeşil soğan da süt yapıyor diyorlar, bilgin olsun.
  14. Kahve, kola, gazoz gibi kafeinli ve gazlı içecekler ile faydasız besinleri anne tüketmemelidir. Yine, anneye gaz yapan tüm yiyecekler bebeğe de yapacağından dolayı bu tür gıdalar yenilmemelidir. Anne üşümemeye de dikkat etmelidir.
  15. Aşıları kesinlikle ihmal edilmemelidir. 
  16. Yenidoğan bebeklerde hemen ilaca başvurulmamalıdır. Konak için badem yağı, pamukçuk için karbonatlı su, burun temizliği için Otri bebek burun hortumu ile serum fizyolojik, çapak için çay demi uygulanmalıdır.
  17. Bebek kucağa alınmadan önce eller yıkanmalı, anne baba da dahil olmak üzere hasta biri varsa bebeğin yanında maske takmalıdır. 

Kaprisli demiştim kendilerine ama, yazının sonunda vazgeçtim; nazlı diyorum şimdi de bu minik meleklere.

Hepsine sağlık, mutluluk, doya doya uyku, gazı alınmış bir popo ve bol süt dolu günler diliyorum. 
Sevgiler Yenidoğanlara <3 

birannetavsiyesi@gmail.com
Facebook.com/BirAnneTavsiyesiCom/

Yoruma kapalı.

MENÜ