Hamile Yogası

Hamilelik dönemi, bir kadının yaşayabileceği en güzel deneyimlerden biridir benim gözümde. Bir canlının oluşmasına, kan pıhtısından bir insana dönüşmesine an be an tanık oldukça, kadın olmanın ayrıcalığını ve kadın olmanın güzel yanını göreceksiniz. Artık bir bedende iki kişisiniz. Bu iki kişilik bedeninizde hem duygusal açıdan hem de sağlık açısından farklılıklar da elbetteki olacak. Bu iki farklılıkta da size en çok yardım edebilecek konulardan biri de şüphesiz ki hamilelik yogası olacak.

Hamilelik dönemimin sağlıklı ve huzurlu geçmesini çoğunlukla yogaya bağladığım için, tüm hamilelere ilk önerim hamile yogası olur her zaman. Sürekli büyüyen göbeğiniz ile birlikte, artık bedeninizin merkezi de gün geçtikçe değişir. Bu değişim sayesinde de dengede durmanız zorlaşır. Zaman zaman sakarlık bile yapabilirsiniz hatta 🙂 Hamile yogası; dengesizlik ve duruş bozukluklarını önlemek, kramp ağrılarını azaltmak, bel ağrılarınızı önlemek, derin nefesler alabilmek, kan dolaşımını dengelemek, derin gevşeme ile rahatlık sağlamak, bebeğinizle aranızdaki bağınızı kuvvetlendirmek, zihninizi rahatlatmak, korkularınızdan ve endişelerinizden kurtulmak ve esnekliğinizi en iyi şekilde kullanıp sizi doğuma hazırlamak için birebir!

Hamileliğimin 16. haftasında iken, yogaya başlamaya karar verdim ben. Tabiki yogaya başlamadan önce doktorumdan mutlaka izin almıştım. Doktorumun izni ile Yoga Şala Etiler şubesinde doğuma kadar yogaya devam ettim. Kendime yapabileceğim en büyük iyiliklerden biri de hamile yogası oldu ve geriye dönüp baktığımda çok özleyeceğim anılardan biri olarak kaldı bende.

Hamile Sağlığı

Hamile yogasından öncesi ve sonrası diye sınıflandırırsak eğer;
*Henüz daha 3 aylık hamile iken (hamile yogasına başlamadan evvel) bel ağrılarımdan dolayı ayakta durmakta güçlük çekerken, 8. ayımda 2 saati aşkın süredir ağrısız ve rahat olarak gezinebiliyordum. Hatta, doğumdan 4 gün önce tam 8 saat boyunca yürüdüm. Doğumum yaklaştığı için elbetteki hareketlerim yavaşlamıştı ve ben de dikkatli yürüyordum fakat gayet sağlıklı ve ağrısızca hareket ediyordum.
* Biraz hormonlardan biraz da psikolojik olarak bebeğime karşı gerekli gereksiz endişelenirken, yoga meditasyonlarını devam ettirdikçe bu endişelerim de sıfırlandı.
* Derin nefes teknikleri ile ciğerlerimizin sadece %20’sini kullandığımızı, hem bebeğime hem de kendime daha fazla oksijen taşıyabileceğimi öğrendim. Özellikle gebeliğin son zamanlarında yaşanılan nefes darlığını neredeyse hiç yaşamadım, horlama ise hiç olmadı.
* Derin gevşeme teknikleri ile matın üzerine uyuyakaldığım bile olmuştur :))) Ne kadar derinden gevşenildiğini siz düşünün 🙂
* Bazı yoga duruşları (asanalar) ile bebeğime karnımda daha çok yer ayırabileceğimi öğrendim.
* Kilo kontrolümü sağlayabildim (Tek başına yoga yeterli değildi elbette. Uygun şekilde beslenmemin yanı sıra ayrıca günde en az 1 saat yavaş yürüyüşler yapardım. Yoga da kilo kontrolünü sağlamakta bir etken oldu ayrıca).
* Bebeğim ile bağım bir derece daha arttı, kesinlikle!
* Meditasyonlardan sonra sinirleri alınmış gibi rahattım ki birçok hamile -ben de onlardan biriydim- patlamaya hazır bir bomba gibi olabilir. Hormonlar tavan yaptığı için 🙂
* Normal doğum yapabildim. Hem de beklenenden çok çok daha kolay bir doğum oldu.

Bana bu kadar faydası olan ve güzel deneyimler yaşatan yogaya kısa zamanda tekrar başlayacağım. Şu an Güneş çok küçük. Biraz daha büyümesini bekliyorum. Hatta, Güneş’i de yogaya devam ettireceğim. Beden, ruh ve zihin üçlüsünün dengesi için yoga kesinlikle birebir!

İnanın, hamileliğiniz boyunca hem kendinize hem de bebeğinize yapacağınız en güzel jest ve iyiliklerinizden biri de hamile yogası olacaktır. Doktorunuzun izni ile başlamayı da unutmayın tabi.

Mutlu göbüşler annelerimize..
Ommm sesinden sevgiler 🙂

instagram.com/sulealkis
info@birannetavsiyesi.com

Yoruma kapalı.

MENÜ