Ev Kazalarını Önlemek İçin Alınacak Tedbirler

Güneş artık 15 aylık bir bebek ve geçen hafta yürümeye başladı. Aslında çocukların yürümeye başlama dönemleri 18. aya kadar normal kabul edilirken, ikiz kardeşimin Güneş’in yürümesi konusunda endişelendiğini söylemesiyle birlikte ben de haliyle yürüme konusunda tedirgin olmaya başlamıştım artık 🙂 O yüzden, yürümeye başladığındaki sevincim olağanüstüydü. Tedirginliğimin her ne kadar yersiz olduğunu bilsem de, konu çocuğu olduğu zaman anneler malesefki hemen evhamlı olabiliyorlar.

  • Güneş’in yürümeye başlamasıyla birlikte, ev kazalarını önlemek ve çocuğun güvenliğini sağlayabilmek açısından, evdeki eşyalarda ve dekoratif ürünlerde de köklü değişikliklerimiz oldu. Her ne kadar birçok anne, evdeki hiçbir eşyanın yerinin değiştirilmeyeceğini, dekoratif ürünlerin kaldırılmayacağını söylese de Güneş’in güvenliği açısından salondaki sehpayı ve dekoratif tüm ürünleri ortadan tamamiyle kaldırmayı tercih ettim ben. Çünkü, Güneş ve bu yaş dönemindeki çocuklar her ne kadar söylediğinizi anlasa da, konu uygulamaya geldiği zaman malesefki istedikleri gibi davranıyorlar. Buradan da çıkarılacak en net ve sağlıklı sonuç; bu yaş dönemdeki çocuklara güvenliğin asla öğretilemeyeceği. Bebeğinin güvenliğini evinin şıklığına tercih eden annelerdenim ben 🙂 2 yaşına gelene kadar da ortadaki sehpaları ve eline aldığında düşürüp yaralanabileceği tüm dekoratif eşyaları kaldırdım o yüzden.

Peki bunların dışında nasıl tedbirler aldım?

Ev Kazalarını Önlemek İçin Alınacak Tedbirler

  • Temizlik malzemeleri ve ilaçlar gibi zararlı maddeleri Güneş’in ulaşamayacağı yükseklikteki dolaplara yerleştirdim. Bu dolaplara ulaşabilecek kadar büyüdüğünde de dolaplar için çocuk kilidi takacağım. Sevgili diyetisyen Fatmagül Hanım‘ın, çocukların büyük çoğunluğunun çamaşır suyu içtiğini ve bu sebeple geri dönüşümü olmayan yemek borusu yanıkları olabileceği konusundaki uyarısını da lütfen hepimiz dikkate alalım..
  • Çatal, bıçak ve makas gibi kesici ve delici tüm eşyaları yine üst çekmecelere taşıdım. Çekmeceyi açabileceği kadar büyüdüğünde de, bu çekmecelere de çocuk kilidi takacağım.
  • Kenaları keskin ya da sivri olan tüm mobilya ve eşyalarıma yaralanmasını önlemek için özel köşe ve kenar koruyucuları taktım.
  • Artık ilk fırsatta klozetin başına geçip de suyla oynamaya çalıştığı için (!) klozet güvenlik kilidi taktırdım. Ki, çocuğunuz bunu yapmasa bile mutlaka siz de böyle bir şey denememesi, suyla oynamaması, düşmemesi ve suyun içine bir şeyler atmaması için mutlaka taktırmalısınız.
  • Temizlik yaparken kullandığım temizlik kovasını asla Güneş’e yaklaştırmıyorum. Çocuk bu, tabiki her seferinde gidiyor ama sürekli gözüm üstünde oluyor. Yapma desen de, hayır desen de onu keşfedecek O! O yüzden temizlik günlerim sırf bu kova yüzünden stresli geçiyor. Çocuklar, içi su dolu kovaların içine düşüp boğulma tehlikesiyle karşılaşabilirler (Allah korusun).
  • Masanın ve rafların uç kısımlarına cam ya da içi sıvı dolu, bilhassa da sıcak sıvılarla dolu olan hiçbir şeyi ve yutabileceği büyüklükteki nesne ve yiyecekleri de koymuyorum. Sadece 2 dakika odadan ayrıldığım bir anda, büyük bir zeytin tanesini ağzına atmış ve öksürmeye çalışırken bulduğum günden beridir bilhassa dikkat ederim…
  • Oyuncakları arasında poşet ve naylon gibi başına geçirip kendisini havasız bırakabilecek hiçbir şeyi yerde bulundurmuyorum. Bunun yanı sıra, yutabileceği küçüklükteki hiçbir şeyi de.
  • Kalem gibi sivri aletleri de şimdilik vermiyorum. Yaklaşık 3 ay sonra boyama aktivitelerinde bulunacağımız için, o zaman da ancak yanımda ve otururken kalemle oynamasına izin vereceğim.
  • Odanın kapısı kapalı ise, açarken dikkat ediyorum ki kapının arkasında olabilir ve ben kapıyı açtığımda sıkışır, elini sıkıştırır ya da yaralanabilir.

 

Bunların yanı sıra; 

  • Elektrik prizleri çocuğun uzanabileceği yükseklikte ise mutlaka priz koruyucu taktırınız.
  • Pencereden düşmesini önlemek için pencere güvenlik sistemi kullanın ve pencere önünde koltuk, sehpa, sandalye gibi üzerine çıkıp da cama ulaşabileceği hiçbir eşyayı bulundurmayın.
  • Eviniz merdivenli ise güvenlik kapıları kullanın.

Benim uyguladığım güvenlik tedbirleri bunlar anneler. Sizlere ek olarak tavsiye ettiklerim de 🙂 Peki sizin bana önereceğiniz tavsiyeleriniz var mı? Varsa lütfen benimle paylaşın.

Ve tabiki eklemeliyim ki; çocuklarımızı tehlikelerden koruyalım derken lütfen paranoyaya bağlamayalım 🙂 Bu, hem bizim sağlığımız açısından hem de çocuğun gelişimi açısından ciddi sorunlara sebep olabilir. Çocukta kendine güven eksikliği, içe kapanıklık ya da ürkeklik oluşturmayalım. Eğer düşer ya da kendine zarar verecek şekilde bir şey yaşarsa da benim annemin torunlarına yaptığı gibi “ay ay ayyyyy” gibi çığlıklar atıp da çocuğu panikletmeyelim. Naçizane bir diğer tavsiyem de; Güneş her düştüğünde O’nu kucağıma alıp da nazlamak yerine, “olabilir anneciğim, dikkat et, bir dahaki sefere daha dikkatli olabilirsin, sen başını oraya vurmadan oradan geçebilirsin” gibi cümlelerle küçük hanımı sakinleştiriyorum. Aksi taktirde karşımda nazlı, güçsüz ve kendine güvenmeyen ya da kendi başına sorunlarını halledemeyen bir çocuk olmasını da istemem çünkü..

Konu önemli konu anneler. Soruyorum size; sizin tavsiyeleriniz neler?

Keyfiniz bol olsun.
instagram.com/sulealkis
info@birannetavsiyesi.com

Yoruma kapalı.

MENÜ