Corona Virüsünden Korunma Yöntemleri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de corona virüsüne dair açıklamasından sonra, virüsten korunma yöntemlerini de aktarmak istedim ki hepimiz için tedbir olsun. Öte yandan İstanbul’da bir vakanın tespit edildiğini açıklayan Koca ‘Bir veya birkaç vaka, salgın değildir. Durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. İzole edilmiş vakada tek anlam budur. Yapmamız gereken, hayatımızı tedbirler doğrultusunda düzene sokmaktır. KORONOVİRÜS, ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR.’ şeklinde de bir bilgilendirmede bulundu.

Tedbirlerine değinmeden önce corona hakkında biraz bilgi almak için Oytun Erbaş’ın açıklamalarından paylaşmak istiyorum. Oytun Erbaş corono virüsünü influenza ile karşılaştırdığımızda şu şekilde bir tespitte bulunuyor:

İnfluenzanın bir özelliği var, insandan insana bulaşırken bile mutasyona uğrar. Onun için sen tam bir antikor geliştirirken, değişen influenza yapısından ötürü senin antikor onu tanımıyor ve tekrardan enfekte olabiliyorsun. Yani influeanzayı geçirsen bile tekrar yakalanabiliyorsun. Onun için influenza çok tehlikelidir.” (Detaylarını aşağıda paylaştığım videodan izlemenizi mutlaka öneririm). Korona virüsünde ise böyle bir durum gerçekleşmediği için, kıyasla tedbiri daha kolay.

Yine Oytun Erbaş’ın açıklamalarına göre corona virüsünün bulaştığı üç yer vardır: göz, burun ve ağız. Çocuklardan da ziyade 60 yaş ve üstü kişilerde, diyabet, koah, akciğer ve kanser hastalarında yayılma oranı daha yüksektir. Virüsün hücre içine yerleşmesi en az 4 ile 5 saat arasında gerçekleşir. O yüzden gün içinde sürekli tuzlu su lavaşı yapmak virüsü öldürür. Virüsün etki etmesi için de en az on bin ile yüz bin arasında virüsün vücuda girmesi gerekir.

Corona Virüsü İçin Alınacak Tedbirler

  • Elleri dirseklere kadar her gün birkaç kez, 30 saniye kadar yıkamak. Korunmanın birinci şartı bu işleme önem vermek.
  • Yarım litre suya 5 kaşık tuz koyup, bu tuzlu suyu günde üç dört kez ağızda çalkalamak ve burna bu sudan çekmek, yani tuzlu su lavajı.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında kullanılan mendiller tek kullanımlık olmalıdır. Mendil yoksa, dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.
  • Tokalaşmadan kaçınılmalıdır.
  • Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Bilhassa eller kirli iken yüz bölgesine dokunulmamalıdır.
  • Öksürük, ateş ve nefes almakta zorluk var ise cerrahi maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmeye yine bu dönemde de dikkat edilmelidir.
  • Kapalı alanlar muhakkak havalandırılmalıdır ki bilhassa ev, iş yeri ve sınıf ortamları.
  • UNICEF’in açıklamalarına göre Korona virüsü, 400-500 mikrohücre çapına sahip , boyutları büyük bir virüstür, herhangi bir maske bile virüsün girişini engeller, bu nedenle eczacıları 2 katlı 3 katlı maske istiyoruz diye zorlamaya gerek yoktur.
  • Virüs havaya değil, yere yerleşir, bu nedenle hava yoluyla bulaşma ihtimali düşüktür.
  • Korona virüsü, metal bir yüzeye bulaştığında 12 saat yaşayacak, bu yüzden ellerinizi sabun ve su ile yıkamak bile yeterli olacaktır.
  • Kumaşlara bulaştığında corona virüsü 9 saat kalır. Bu yüzden kıyafetleri yıkamak veya iki saat güneşe maruz bırakmak onu öldürmek için yeterlidir.
  • Virüs 10 dakika boyunca ellerde yaşar. Bu nedenle cep boyutlarındaki alkol ve dezenfektanları cepte taşımak ve sık sık önlem amaçlı kullanmak faydalı olacaktır.
  • Virüs 26-27 °C sıcaklığa maruz kaldığında öldüğü için, sıcak bölgelerde yaşayamamaktadır.
  • Ayrıca sıcak su ve sıcak içecekler içmek ve güneşe maruz kalmak yeterince iyidir.
  • Dondurmadan uzak durmak, soğuk yiyecekler ve içecekler tercih etmemek önemlidir.
  • Ilık su ve tuzla gargara yapmak virüsü bademciklerde iken öldürür ve akciğerlere geçmesini önler.

Bu talimatlara uymak virüsü önlemek için önemlidir. Ben ek tedbir olarak difüzöre lavanta yağı ekleyip, gün boyunca çalıştırıyorum fakat lavanta yağının da organik olması önemli tabii.

Corono Virüsünün Belirtileri

En çok karşılaşılan belirtiler, ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni corona virüsünün kuluçka süresi 2 ile 14 gündür.

Çocuklar virüsü ve virüsten korunma yöntemini nasıl anlatmalıyız?

Psikolog Çiğdem Doğan Bilgin’in Instagram hesabından paylaştığı bilgi dahilinde açıklaması şu şekilde:

Toplumu etkilen olaylardan çocukları hiçbir şey söylemeden korumaya çalışmak daha büyük zarar verebilir. Bu sebeple çocuğunuzla iletişimde kalın. .
? Çocuğunuza açık olun.
Virüsün ne olduğunu kısa ve öz biçimde konuşun. Çocuğunuzun istediği soruları sorabileceğini vurgulayın.
.
?Önlem maddelerini vurgulayın.
Bu ve bunun gibi virüslerin tamamında yapılacaklar aslında aynıdır. Sadece bu virüse vurgu yapmadan genel olarak el yıkamak, fiziksel temas konusunda tedbirli olmak, beslenmek, ellerini yüzüne götürmemek gibi önemleri açıklayın.
.
?Sorulardan kaçınmayın.
Soru sormak çocuğun yaşadığı ya da yaşamaktan kaygı duyduğu belirsizliği azaltacağı için stres seviyesini azaltır. O yüzden sorular karşısında net cevaplarınız olsun. Şayet bilmiyorsanız “araştırıp sana söyleyeyim” diyebilirsiniz.
.
?7 yaşından küçük çocuklarınızı her türlü medyadan uzak tutun.
Bu çocuklar henüz böyle toplumsal olayların oluşturacağı etkiyi tahlil etmekte zorlanırlar. O sebeple herhangi bir yerden duymadığı ve sizi etkilemediği sürece detaylardan kaçının.
.
?Sessiz ve gizli konuşmalardan kaçının.
Çocuğunuz duymasın diye kaçamak konuşmalar yapmayın. Bu durum onu daha çok kaygılandıracaktır.
.
?Gerçekçi olun.
“Bizim başımıza gelmez” gibi ifadeler yerine “Bitanem bununla baş etme yöntemleri var. Onları değerlendirelim.” diyebilirsiniz.
.
?Riskli gruplardan bahsedin.
Yaş grubu olarak risk altında olmadıklarını bilmek onlara iyi gelebilir. İleri yaştakilerin kendine daha çok bakmaları gerektiğini söylemekten kaçınmanıza gerek yok.
.
?Görsel araçlar kullanın.
Öncesinde sizin izlediğiniz virüsü ve korunma yollarını anlatan kaygı uyandırmayacak videolar izleyebilirsiniz. Çocuklar görsellikle daha etki altında kalırlar. Bu yüzden videolar işe yarayabilir.
.
Son olarak çocuğunuzda zaten öncesinde var olan bir kaygı ya da korku tetiklenebilir. Kaybetme korkusu, hastalık kaygıları, ölüm korkusu gibi. Bu durumlarda lütfen destek alın.

Hepimize sağlık sıhhat dilerken, 2020’nin artık güzel haberlere vesile olmasını umuyorum.

Yoruma kapalı.

MENÜ