Sevgili anne ve anne adaylarının bana sıklıkla sorduğu bir soru var; çocuk gelişimi üzerine hangi kitapları okuyorum? Bu soruyu sormanızda Güneş’in payı var, biliyorum 🙂 ve bir kez daha güzel yorumlarınız için bu vesileyle teşekkür ediyorum. Bir önceki Anne Çocuk İlişkisi yazımda da, okuyup araştırdığım kitaplara değineceğimden söz etmiştim. Ben, şimdi en çok faydalandığım kitaplardan kısaca bahsetmek istiyorum.
Anne Beynim Aç – Bahar Eriş
Bahar Eriş’in ikinci kitabı Anne Beynim Aç, 2017’de çıkan bir kitap. Aslında 2013 yılında kitabın yazılmış olmasını çok isterdim kendi adıma çünkü temel olarak birçok konuyu, ebeveyn olarak birçok farkındalığı bizlere sunan çok dolu bir kitap.
Geliştiren Anne Baba – Doğan Cüceloğlu
Sevgili Doğan Cüceloğlu. 15 yaş civarlarındaydım kendisini “Savaşçı” kitabı ile tanıdığımda. Yine o yaşlarımdayken bir televizyon programında çocuklar üzerine konuşurken kendisini dinlemiş, öyle de tanımıştım. Ses tonu, konuşurken verdiği huzur ve tabii ki kendisine duyduğum derinden saygımla her zaman yeri ayrı olan kıymetli bir psikolog yazardır Doğan Cüceloğlu. Savaşçı, İçimizdeki Biz, Korku Kültürü, Mış Gibi Yaşamlar ve İçimizdeki Çocuk; Doğan Cüceloğlu’nun okuduğum kitapları arasında fakat ben bu kez son kitabı olan Geliştiren Anne – Baba kitabından bahsetmek istiyorum.
Kitap tabiidir ki farkındalığı artıran, çocuğun gözüyle anne babaya seslenmeye çalışan, çocuğa saygı ve sevgiyle yaklaşabilmenin değerinden bahseden, güven içinde büyüyen, gelişen bir toplum oluşturmayı hedefleyen, mümkünse de hamilelik döneminde okunması gereken müthiş bir değer.
Damdan Düşen Psikolog da benim henüz okuyamadığım ama okumayı çok istediğim bir diğer kitabı.
Çocuğunuza Sınır Koyma – Robert J. Mackenzie
Hani diyoruz ya kimi zaman “ay ne kadar şımarık bir çocuk”, işte çocuklarımızın “şımarık” olmasına engel olan, neyi neden yaptıklarını iyi ifade eden, hatta çocuklarıma sınır koyup kararlı davranmamı öğreten çok güzel bir kitap. Çok güzel örneklendirmeleri var. Çocuğa Karşı Kararlı Olmak mı Yoksa Otoriter Olmak mı? yazımda da gene kitabın kendisinden bahsetmiştim. Ara ara okuyucuyu sıkıyor fakat kitabın temelini alırsanız ve uygularsanız, çocuğun karar dengesinin sağlıklı olduğunu göreceksinizdir bana göre ve yine bence her evin kitaplığında olması gereken bir kitap.
Her Çocuk Üstün Yeteneklidir – Bahar Eriş
Eğitimin, zeka gelişiminin yanı sıra bilimsel araştırmaların, dahilerin hayatlarından da bahsedildiği, zeka testlerinin gerekliliği ve güvenilirliği, çocuğum ne denli zeki, çocuğumun zeka gelişimi üzerine neler yapabilirim gibi soruların da cevaplarını bulabileceğiniz, aydınlatıcı bir kitap. Kesinlikle okunulması gereken, dopdolu bir kitap .
Bilinçli Bebek – Aletha Solter
Aslında anne bebek arasındaki tensel temasın ne denli önemli olduğunu, bebeğin ne kadar ağlamak istiyorsa o kadar ağlamasına izin verilip ağlamayı unutturmaya çalışmamanın önemini, anne bebek iletişiminin ne derece önemli olduğunu kavramamı sağlayan müthiş bir kitap. Lütfen; bebeğiniz kucağınızda kalsın. Bebeğinize onu sevdiğinizi söyleyin, onunla konuşun ve temas halinde olun.
Işığın Yolu – Nilüfer Devecigil
Okuduğum en güzel ve aydınlatıcı kitaplardandı. Güvenli bağlanma ve bağlanma çeşitleri, anne ile bağ kurmanın ileriki yaşamlarda kişiler üzerinde etkileri, kendini regüle edebilme, çocuğunu yetebilme duygusu, anneliği ilk defa tadan kişiler için aydınlatıcı bir kitap ve Nilüfer Hanım’ın derin bilgileri. Mutlaka okunulmalı diyorum.
Sarıldığımız Gün – Görkem Kantar Arsoy
Aslında bir çocuk kitabı fakat kesinlikle bana çok şey kattı ve çocuklarımla aramda hem bedenen hem de zihnen çok güzel bir iletişim dili kurmamı sağladı. Arada bir elime alıp tekrar okurum. Hatırlamak ve her defasında kriz anlarında uygulamak için.
Bağırmayan Anne Baba Olmak – Hal Edward Runkel
İlaç gibi gelen bir kitap. Yine kriz anlarında kontrolü sağlayan ve farklı bakış açısıyla ebeveyne yol gösterdiğini düşündüğüm bir kitap. Kesinlikle okunmalı bence.
Bir Annelik Hikayesi – Semiha Pınar Cambaz
Bir annenin, ilk 24 ay bebeği için yaşadıkları, tecrübeleri. Kendinizi yalnız hissetmeyeceğiniz gibi, gerçek yaşam hikayeleriyle de sizden yana olacak bir kitap. Genel olarak değerlendirdiğimde düşünceleri de bana uygun. Kitapta bahsedilen ayrı oda, emzik, biberon, yürüteç, anne için mısır gevreği, fitil, mama, bisküvi ve pütürlü gıda benim hemfikir olmadığım noktalar fakat kesinlikle yazar hanımı da tanımak isterim. Okunulması gereken kitaplardan bana göre.
Bütün Beyinli Çocuk – Tina Payne Bryson, Dan Siegel
O kadar faydasını gördüm ki bu kitabın. Ufkumu açtı, çocuğa bakış açımı değiştirdi. Yalnızca çocuğa da 27değil, “insanı” anlamaya, kendimi daha iyi tanımaya başladım. Beyni daha iyi öğrendim. Artık kendim dahil, kim neyi neden yapıyor; daha iyi analiz ediyorum.
Ben Onun Annesiyim – Sema Deniz
Sevgili Sema Hocam’ı Instagram’dan da takip ederim ve çok severim. Her bir paylaşımını dikkatle takip ederim ve kitabı özellikle de yeni anneler için rehber niteliğinde.
Kardeş Rekabeti – Adele Faber, Elaine Mazlish
Yok böyle bir kitabın benzeri! Tıpkı Bütün Beyinli Çocuk kitabında da olduğu gibi; sadece çocuklarınızı değil, kendinizi ve yetişkinleri de iyi anlamanıza olanak sağlayan, harika bir kitap. Kardeşin önemini ve hayatımız üzerindeki etkileri, kardeş kavgalarıyla nasıl başa çıkabileceğimizi ve nasıl rehber olabileceğimizi özenle anlatmış Adele Faber ve Elaine Mazlish.
Hadi Masal Anlatalım – Ayşegül Dede
Masal anlatmak deyip de geçmeyin, sakın basite indirgemeyin! Masal ve anlatıcılığı üzerine tanımanız gereken bir isim Ayşegül Dede. Dopdolu da bir insan. Kendisini de kitabını da çok sevdim ben. Mutlaka okuyun derim.
Kuş Bakışı Zeka – Tunahan Coşkun
Üstün zekalı çocukları anlatan, aynı zamanda İslami ve tarihi bilgilere de yer veren, aydınlatıcı bir kitap. Tunahan Coşkun’un kaleminden okumak da ayrı bir keyifli. Zekayı, İslam dinini ve tarihi bilgileri bir arada tutan ve çocuk için yalnızca zeka değil, aynı zamanda da güzel ahlak, yetenek ve değerler üzerine bilinçlendirilmesi gerektiği üzerine de yazılmış dolu bir kitap.
Güvenli Bağlanma – Adem Güneş
Çocuk gelişimi ve psikolojisine dair, bana en çok ışık tutan isimlerden biridir Adem Güneş (Fakat Adem Güneş’in bazı noktalarda annenin kendini yetersiz hissetmesine de neden olduğunu da düşünüyorum açıkçası. O yüzden bilgileri benim için çok değerli fakat bir o kadar da eleştirdiğim bir isim. Adem Güneş’in tüm kitapları için aynı düşüncem geçerlidir fakat yararını gördüğüm noktalar da çok olduğu için, yine de yazımda yer vereceğim. Ek olarak değinmek istedim, dipnot olarak ).
Güvenli bağlanma kitabında, adından da anlaşılabileceği gibi bağlanma dürtüsünün öneminden bahsediyor. Sağlıklı ve doyum veren ilişki kurabilmenin, anne ile bağlanmadan tutun da romantik bağlanmalara, bireyin karar verebilmesine, bağlanmanın şiddetine ve daha birçok konuya değiniyor. Mümkün ise, hamilelik döneminde okunması gereken çok değerli bir kitap.
Annelik Sanatı – Adem Güneş
Kitap genel olarak annelik üzerine yazılmış olsa da, aslında annenin üzerindeki yüke de değinen bir kitap. Babaların da okuması gereken bir kitap. Aslında aile içi iletişime de değinen bir kitap. Bir bakıma, bir kadın olarak kendini analiz etme şansı sunan bir kitap.
Mahremiyet Eğitimi – Adem Güneş
Kişinin kendi bedenine saygı duymasından tutun da, kendini “koruyabilmesi”, aurasını bilmesine varana kadar tüm temel beden farkındalıkları üzerine, anne babaları bilinçlendiren ve çocukların sınırlarını öğretmeye yardımcı olan değerli bir kitap.
Çocuklarda Cinsel Eğitim – Adem Güneş
Adından da anlaşılabileceği gibi, çocuklara mahremiyet eğitimini zarara uğratmadan nasıl cinsel eğitim verilebileceğine dair, anlatımı akıcı bir kitap. Çocuklarda cinsel eğitim üzerine okuduğum en güzel kitap. Bilhassa 3 yaştan sonra daha çok faydasını gördüğümü söyleyebilirim.
Doğal Ebeveynlik – Adem Güneş
Okurken en çok keyıif aldığım, “vay beee, demekki bu yüzdenmiş” dediğim, çocuğumdan ziyade kendimi analiz ettiğim, okunması elzem kitaplardan. Ruh yaşımı büyüttüğünü söyleyebilirim 🙂
Çocuk Neyi Neden Yapar 1 / Çocuk Neyi Neden Yapar 2 – Adem Güneş
Çocuğunuza Sınır Koyma kitabına benzer ve akıcı bir dille anlatılmış bir kitap. Anne baba olarak çileden çıkmadan önce, altta yatan nedenleri anlamamızı sağlıyor.
0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural – Adem Güneş
Çok hızlıca okunabilen, temel konulara kısaca değinen, bence mümkünse hamilelik döneminde bilhassa okunması gereken bir kitap.
Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural – Adem Güneş
Çocuk eğitimindeki elzem konulara kısaca değinen, bir nevi “atlanılmaması gereken konular” sözlüğü diyebilirim. Faydalı, kısa, öz, farkındalıklı.
Çocuk Deyip Geçmeyin – Adem Güneş
Ahhh diyorum kısaca… Çocuğa saygı temelli, kısacası mutlaka okunulması gereken bir kitap. Çocuklar sandığınızdan daha akıllı, daha farkında ve lütfen çocuk deyip geçmeyin…
Doğru Bilinen Yanlışlar – Adem Güneş
Burada paylaştıkça farkediyorum aslında; Adem Güneş’in gerçekten bayağı kitabını okumuşum 🙂 Kitapların içeriği de başlıklar kadar net ve anlaşılır. Yine mümkünse hamilelik döneminde okunulması gereken, oldukça dolu bir kitap.
Benim genel ve elzem olarak tavsiye edeceğim birincil kitaplar bunlardır. Hepsi ayrı cevher ve hepsi ayrı yol gösterici.
Hepimize faydalı olması dileğimle,
Tüm sevgimle
https://www.facebook.com/BirAnneTavsiyesiCom/
Yoruma kapalı.