Bebekler İçin Kitap Seçimi

İlk bebeğim Güneş’in dil gelişimini güçlendirmek, iletişimini kuvvetlendirmek ve anne bebek arasında güvenli bağ oluşturmak adına birçok aktivite yapmış ve faydalarını görmüştüm. Bu aktivitelerin en önemlilerinden biri de şüphesiz ki bebeğimle kitap okumaktı. Kitaplar sayesinde de Güneş ilk defa 6. ayında bir köpek gördüğünde “hov” demişti. Konuşmaya çok erken yaşta başlamış, kelime hazinesi oldukça gelişmiş ve bebeğim soru sorma, merak etme gibi zihinsel gelişim belirtilerine şükür ki erken yaşlarda başlamıştı. 

Bunun en büyük nedeninin anneyle oyun oynama, iletişim halinde olma, birlikte kaliteli vakit geçirme gibi etkenler olmasının yanı sıra, gözlemlediğim kadarıyla bir diğer önemli etkenlerden biri de kitap okumaktı. Kitapların Güneş’in gelişiminde ne denli faydalı olduklarını da yine Çocuk ve Televizyon yazısı ile 0-3 Yaş Çocuklarda Kitap Okuma yazılarımda da paylaşmıştım. Şimdi aynı ilgi ve özeni Hira’da da gerçekleştiriyorum. 

Bebekler İçin Kitap Seçimi

Hira 5. ayına girdiğinden itibaren, artık kitap okuma aktivitelerimize de yer vermeye başladık. Peki kitap seçiminde nelere dikkat ediyorum, kitapları hangi özelliklerine göre seçiyorum?

Bu aylarda bebeğim için ilk tercih ettiğim kitap özelliklerinden biri bez kitap olması. Bu ay dönemindeki çocuklar, kitap okurken nesnelerin farkına henüz varmazlar. Onlar için önemli olan; kitabın içinde canlı renklerin olması, dokundukları zaman hışırtı çıkarması, su geçirmeyen malzemeden yapılması, kitabın içinde farklı kumaş dokularına dokunabiliyor olması, ses çıkaran objelerin bulunması ve mümkünse dişlik özelliğinin olması gibi özellikleri sıralayabiliriz.

Tüm bu özellikleri içinde barındırdığı için de ilk kitap seçimimizi ben TinyLove markasının Yaşadığım Yer Aktivite Kitabından yaptım. Bu kitabı seçmemin bir diğer nedeni de; kitabı pusetine, oyun halısına, ana kucağına ve beşiğine asmamı sağlayan özel halka bulunması. Bu sayede bebeğimle hem kitap okuyabiliyoruz hem de çıngırak özelliği sayesinde oyun oynayabiliyor ya da dişlik olarak kullanabiliyor. Ki zaten TinyLove, ürünleriyle benim güvenimi kazanmış, kalitesine de inandığım ve birçok ürünüyle de de tercih ettiğim bir marka oldu. Bu kitapta da aradığım tüm özellikleri buldum.

Kitap Okumanın Bebekler İçin Faydaları

  • Anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Zira “kaliteli vakit” dediğimiz bir zaman dilimidir.
  • Kelime hazinesini güçlendirir.
  • İşaretle göstermek, bakmak, dokunmak gibi eylemleri yapabilmesini hızlandırır.
  • Parmak kaslarını kuvvetlendirir.
  • Dinleme yeteneğini artırır.
  • Duygusal ve sosyal zekasını geliştirir.
  • Çevresindeki nesne ve eşyaları tanımasına/fikir edinmesine yardımcı olur.
  • Hafızasını kuvvetlendirir.

Bebeğe Nasıl Kitap Okunur?

Her şeyden önce, kitabı okurken mutlaka yumuşak bir ses tonuyla okumalıyız. Bebeğin karnının tok ve rahatının yerinde olduğu, uykusunun olmadığı ve diğer tüm ihtiyaçlarının giderildiği, keyifli olduğu bir zaman diliminde okumalıyız. Kitabı okurken olayları yaşıyormuş gibi ve eğlenerek anlatmalıyız. Çünkü zorla ya da mecburi hissedercesine onlarla vakit geçirirsek, bebek bunu anlayacaktır 🙂 Göz göze hizada ve gözlerine bakarak konuşmalıyız. Bu dönemlerinde kısa ve yazısız kitaplar seçmeliyiz. Hayvan seslerini taklit ederek okumalı ve bebeğin kitaba temas etmesini sağlamalıyız. Bebek sıkılana kadar ve her gün, hatta günde birkaç defa okursanız o zaman daha iyi olur benim fikrimce 🙂

Hira büyüdükçe, gelişim dönemlerine göre hangi nedenlerle nasıl kitaplar seçtiğimizi ve yaptığımız aktiviteleri de fırsat buldukça paylaşacağım. Özellikle de bundan sonraki paylaşımlarımda kitap seçimlerine ve aktivitelerimize daha sık yer vermeye çalışacağım.

“5 aylık Bebek Kitapları” bölümünde TinyLove aktivite kitabını tavsiye ediyor ve sevgilerimizi sunuyoruz 🙂 
Keyifli Okumalar
instagram.com/sulealkis
info@birannetavsiyesi.com
https://www.facebook.com/BirAnneTavsiyesiCom/

4 Yorum

  1. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Kitap okumayı çok küçük yaştan itibaren çocuklara aşılamak gerek.

MENÜ